Včerejší výroční souhrn činnosti Demagog.CZ za rok 2013 jsme zakončili výsledky prezidentské kampaně. Českem ovšem letos pořádně zahýbalo rovněž další předvolební klání o předčasně uvolněné posty v dolní komoře. Demagog.CZ pokryl celé politické spektrum kandidujících stran, jejichž skóre přinášíme v následujícím unikátním přehledu

 

Každý ze stranických zástupců dostal v rámci předvolebních Interview Daniely Drtinové stejný díl televizního prostoru, výsledky jsou tedy navzájem souměřitelné (ačkoliv jejich počet se liší) a seřazeny od nejhoršího po nejlepší.  První tři nejméně lichotivá prvenství připadla Tomiu Okamurovi, Janě Bobošíkové a Petru Cibulkovi. Monarchistická strana, Změna a TOP 09 se naopak obešla bez nepravdivých i zavádějících tvrzení. Celkem pak bylo u sněmovní kampaně prozkoumáno takřka na čtyři sta výroků, z nichž pětina byla nepravdivá nebo zavádějící.

Pokud se pak opět vrátíme k tomu, v jaké míře jsme byli ze strany politiků oklamáváni, tak lze říci, že nepravdy zaznívaly v každé třetí analyzované diskusi, přičemž převažovaly pořady, ve kterých jsme mohli nepravdu zaslechnout třikrát nebo více. Absolutně nejvíce nepravdivých a zavádějících výroků zaznělo v předvolební diskusi pražských lídrů (což ale bylo dáno z velké části velkým množstvím vystupujících). U duelů si nejméně lichotivé skóre odnesl Jiří Pospíšil a David Rath z poslední ověřované debaty tohoto roku. Naopak pouze deset z celkově více než sto dvaceti sledovaných relací se obešlo zcela bez nepravd nebo zavádění. Při pohledu na čísla je ovšem mít na paměti, že v pokaždé nezazní identický počet výroků a je tak nutno brát tuto závěrečnou statistiku s rezervou.

 

V tomto roce se projektu Demagog.CZ dostala také řada ocenění. Za nejvýznamnější považujeme zisk Novinářské ceny 2012 v kategorii “Cena Googlu za inovativní občanskou online žurnalistiku”, která nám byla mimo jiné udělena za příspěvky na tomto blogu; a také třetí místo jako nejlepší projekt českého internetu, které jsme obhájili z loňska v soutěži Křišťálová lupa. Stále více nás těší vzrůstající zájem o náš projekt. Desítky emailů, stovky nových příznivců na našem Facebooku a Twitteru a řada vašich pochvalných i kritických komentářů nás utvrzují v tom, že snaha o kultivaci politických debat a o vyvolání debaty nad fakty, které jsou nám předkládány jako pravda, má v českém prostředí smysl.

Dovolte nám poděkovat za vaši přízeň, kterou budeme s dalším nadcházejícím volebním rokem potřebovat i nadále.

Za tým Demagog.CZ,

David Kopecký a Jan Tvrdoň