Analytický tým projektu Demagog.CZ ověřil za předcházející rok enormní množství výroků. Celkově jich bylo po faktické stránce objasněno na dva tisíce (konkrétně se jedná o symbolickou sumu 1 989 politických prohlášení). A pokud bychom jako organickou součást ověřování za rok 2013 i první část prezidentské kampaně, která odstartovala na konci listopadu roku předchozího, dostaneme se dokonce přes 2 250 výroků.

 

Oproti minulému roku sice mírně narostlo celkové množství zavádějících tvrzení, nicméně frekvence nepravd či zavádění se statisticky pohybuje okolo deseti procent u každé kategorie a nelze tedy tvrdit, že by politici vypouštěli z úst smyšlenky při každé příležitosti, jak tvrdí oblíbený mýtus. Pokud ovšem započítáme i neověřitelná tvrzení, zůstává pravidlem, že každý třetí výrok, který je nám na obrazovkách předkládán, je něco jiného než pravda.

A ani pokud rozdělíme roční výsledky do tří hlavních celků – diskuse prezidentských kandidátů, nedávné předvolební debaty a ostatní „běžný provoz” – výraznější rozdíly nenajdeme. U pořadů věnovaným předčasným volbám se pouze objevovalo nepatrně více nepravdivých výroků (11,7 %), u prezidentských voleb se dokonce uchazeči o hlavu státu uchylovali celkově k faulům méně často.

 

Pokud se ale podíváme na statistiku výše, která vychází z pořadů Hyde Park a Interview, kterých se účastnili všichni platní kandidáti za stejných podmínek, najdeme mezi prezidentskou devítkou často už značné rozdíly. Nejlépe dopadli jmenovci Jan Fischer a Taťana Fischerová, kteří jako jediní vybruslili z konfrontací s moderátorem i diváky bez nepravdy. V závěsu jsou pak následováni mužskou trojicí, názorově plnou protikladů, ale v tomto ohledu jednotnou: Schwarzenbergem, Dienstbierem a Franzem. Všichni ostatní kandidáti si pak vysloužili již pět nebo více nepravdivých a zavádějících prohlášení.

Celkem si Demagog.CZ posvítil na sedmadvacet debat s prezidentskými kandidáty, ve kterých zaznělo 535 výroků; což za dva měsíce představuje bezmála plnou čtvrtinu  z celkového počtu, který se nashromáždil za měsíců třináct a doposud také nejkomplexnější a nejrozsáhlejší předvolební servis, který byl v historii projektu vytvořen.

V zítřejší druhé části výročních statistik vám mimojiné přineseme souhrnný přehled k předčasným sněmovním volbám.

David Kopecký, Jan Tvrdoň, vedoucí projektu Demagog.CZ