Po vzoru prezidenta Miloše Zemana, který se pustil skrze vlastní nadační projekt do statečného boje se saní veřejného dluhu, se také iniciativa Demagog.CZ odhodlala k založení vlastního nadačního fondu.

Ten má sloužit ke zmírňování dlouhodobých následků působení bývalého premiéra a nynějšího českého prezidenta. Svůj vklad do nadačního jmění věnovala řada významných osobností českého veřejného života, většina z nich si ale přeje zůstat v anonymitě.

Skutečně jsme zažívali obavy o vlastní život. Ta zpráva nás vykolejila,“ přiznal Ondrej Lunter, jeden z donorů, který se nebál odhalit svou totožnost. Rodina bývalého šéfa Demagogu a nynějšího zaměstnance rodinné firmy, která dodává veganské výrobky z tofu do desítek restaurací a prodejen se zdravou výživou, žije od prezidentovy výzvy k usmrcení vegetariánů a abstinentů v permanentním strachu. Ondrejova žena Barbora (rozená Češka), která se toho času musela kvůli kojení vzdát alkoholu, se slzami v očích tiskne v náručí několikaměsíčního syna a vypráví, jak musela kvůli obavám o vlastní bezpečnost narychlo opustit milované Brno a ukrýt se v anonymní divočině kousek od Slovenského ráje. Takových případů jsou přitom stovky i tisíce.

Nemohli jsme dále zavírat oči před běsněním prezidentské zvůle. Ti lidé potřebují naši okamžitou pomoc,“ uvedl čerstvý předseda správní nadace fondu Jan Tvrdoň. Prostředky poputují mimo akce urgentního charakteru, jako je výše zmíněná, také na řadu specifičtějších výzev. Žadatelé se tak mohou ucházet o prostředky na zvyšování jejich rešeršistických schopností v rámci výzvy „Nehledejte jako Ovčáček“, kde může Demagog.CZ nabídnout mnohaletou praxi. Neméně zajímavou výzvu představují workshopy pro žáky mateřských a základních škol „Nemluvíme jako pan prezident“.

Iniciátoři fondu plánují při příležitosti spuštění nadačního fondu také řadu doprovodných akcí. Počátkem dubna tak proběhne charitativní dražba. Výtěžek z aukce půjde na stmelovací, poznávací a ozdravný pobyt na ostrově Rhodos pro pravdoláskaře žijící za éry opoziční smlouvy. „Ti lidé si skutečně hodně vytrpěli,“ podotýká se zachmuřeným pohledem Tvrdoň.

Další z doplňkových událostí měla být také – po vzoru úspěšné reality show – politická verze vyměny manželek: výměna prezidentů. Když se o tom však dozvěděla zvažovaná účastnice výměny Martina Kisková, celý nápad rezolutně zamítla. „Odmítám žehlit flanelové košile a uklízet věčně rozlitou slivovici,“ vzkázala po svém mluvčím lakonicky. Kdo naopak nápad přivítal, byl nositel Řádu Bílého lva za skvělé československé vztahy Robert Fico. Dle jeho slov by taková změna oběma republikám prospěla ideálně natrvalo. Nemůžeme než souhlasit.

Demagog.CZ vedle toho připravuje i spuštění dalších dvou prezidentských projektů. Jeden z nich má být Fond pro odškodnění obětí válečných zločinů Václava Havla – proslaveného humanitárního bombardéra, druhým pak projekt na podporu prevence nemocí ze stáří aneb povídání s aktivním důchodcem VK. „V budoucnu bychom rádi pomáhali také lidem, kterým Marek Eben dluží miliony, nebo těm, kterým Karel Gott způsobil zdravotní újmu podražením nohou na eskalátoru,” uzavřel Tvrdoň.

 

Dnešní aprílový článek vám přináší tým Demagog.cz.