• Projekt Demagog.CZ letos zanalyzoval přes 1 400 výroků politiků v bezmála 80 debatách. Analytici pokryli troje volby a řadu dalších pořadů v televizi, rádiu, novinách i v Poslanecké sněmovně.
  • Z dat vyplývá, že politici více klamou v předvolebních debatách a také když se domnívají, že je nikdo nehlídá (zejména při vystoupeních ve Sněmovně).
  • Nejvíce korektní bylo klání před volbami do Europarlamentu, naopak komunální politici vyšli ze statistik nejhůře. 

Letošní rok se nesl ve znamení trojích voleb, analytický tým Demagog.CZ měl tedy v průběhu roku o zábavu postaráno. Oproti předcházejícím ročníkům kontroloři českých politiků také rozšířili záběr jednotlivých typů médií, na něž se zaměřovali. Dávat pozor na to, co pronášejí, museli tak politici nejen v televizi, ale i v řadě rozhlasových pořadů, novinových rozhovorech i při svých vystoupeních ve Sněmovně. Právě v posledním ze zmiňovaných případů vycházejí zástupci lidu výrazně hůře než v běžných debatách, jak ukazuje i nedávné vystoupení Andreje Babiše k novému rozpočtu. Pravda se má ale mluvit pořád a ne jen tehdy, kdy si myslíte, že na vás dohlíží pouze vaši znudění kolegové v sále.

 Demagog si letos posvítil na celkem 1 409 politických prohlášení. Oproti loňsku analytici zaznamenali 25% (2,5 p. b.) nárůst případů, kdy politik pravdu nemluvil, v neprospěch korektních vyjádření, kdy množství pravdivých výroků pokleslo o 5 % (3 p. b.).

Nedá se ale říci, že by byl rok 2014 výjimečný co se klamání veřejnosti týče, alespoň tedy ne celý. Jak ukazuje graf níže, množství zavádějících nebo nepravdivých tvrzení narůstá především v průběhu volebních kampaní. Celkem se hodnoty těchto výroků pohybují o 21 % (o 4 p. b.) výše než ve zbytku roku, kdy jsou čísla podobná loňsku. Voliči by tedy měli vždy, když se bojuje o politická křesla, zpozornit, jelikož je pravděpodobnější, že se potkají s nějakou „podpásovkou“.

Dobrou zprávou pro čtenáře ale je, že ve valné většině případů bývají české politické diskuse a projevy bez problémů. Ve více než polovině z celkových 78 relací zaznělo dva a méně nepravdivých a zavádějících výroků, v 17 z nich se dokonce řečníci neuchýlili k žádným faulům. Naopak zcela nejhůře dopadl Tomio Okamura v březnových Otázkách, kdy stihl za tento jediný pořad nasbírat více nepravd a zavádění než jeho spoluřečník ze studia Jiří Dienstbier za celého dva a půl roku, co je v hledáčku Demagogu.

 

Rok 2014 byl ale hlavně rokem volebním. Již od Velikonoc sledoval Demagog volby do Evropského parlamentu, které – možná i proto, že je provázel malý zájem veřejnosti i médií – vyšly jako nejkorektnější z celé volební trojice s více než 70 % pravdivých výroků. Na druhou stranu v komunálních diskusích odeznělo zároveň nadprůměrné množství nepravdivých tvrzení.

Před volbami do horní komory jsme vybrali 8 nejzajímavějších duelů senátních kandidátů a dobrou zprávou je, že voliči v 7 případech poslali do křesla politika, kterému jsme napočítali méně faktických omylů. 

Celkem 217 výroků z nejvýznamnějších českých měst se pak sešlo při analýze komunálních voleb. Lokální politici a političky se ovšem moc nevytáhli. Více než čtvrtina prověřovaných tvrzení byla nepravdivá nebo zavádějící. Paradoxně je tedy – alespoň co se týče faktické korektnosti – „vysoká“ politika čistší než ta regionální.

 

 

 

 

Závěrem nás těší, že Demagog nezůstává jen lokální záležitostí, ale hlad po fact-checkingu roste i za našimi hranicemi. Letos jsme ve spolupráci se slovenskými kolegy pomáhali založit frenčízu Demagogu v Polsku a Maďarsku. I my se učíme od zkušenějších, v létě jsme se zúčastnili světového summitu fact-checkerů a vypadá to, že se rýsuje spolupráce všech národních fact-checkingových iniciativ na globální úrovni. A my spolu s Vámi budeme při tom. 

Vážení čtenáři a čtenářky, více pravdy v politice Vám do nového roku přeje tým Demagog.CZ. 

Blog zpracovali Michal Zeman a David Kopecký