Hosté nedělních (3. 2. 2013) Otázek Václava Moravce Karolína Peake (LIDEM) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) diskutovali o stavu zákonů, které vláda chystá ke schválení. Hlavními body byly zákony o úřednících, financování politických stran nebo nedávná snaha o rozšíření pravomocí NKÚ. Oponenta jim dělal Stanislav Beránek, analytik Transparency International.

Je nutné ocenit, že ze zatím ověřených výroků Demagog.cz hodnotí pouze dva jako nepravdivé, a to výroky Karolíny Peake. Nicméně jedná se o špatnou informovanost předsedkyně LIDEM, která řekla, že “pokud vím, tak mají ústavní většinu (senátoři za ČSSD, pozn.).” České straně sociálně demokratické chybí však ústavní většině v Senátu čtyři poslanci (senátorský klub strany má 45 zástupců, k ústavní většině je zapotřebí nejméně tři pětiny zákonodárců z 81 křesel, tedy 49 senátorů). Druhou nepravdou bylo její tvrzení, že “většina sociálních demokratů byla proti (zákonu o rozšíření pravomocí NKÚ, pozn.) a snad všichni za ODS.” Nicméně Demagog.CZ zjistil, že “proti schválení zákona byli 4 sociální demokraté ze 45 členů senátorského klubu ČSSD, 7 jich bylo pro a hned 28 senátorů za ČSSD se zdrželo. Z 15 senátorů za klub Občanské demokratické strany hlasovalo jen 5 senátorů proti, 1 pro a 8 se jich zdrželo (1 nepřítomen).”

 

V Otázkách se řešilo rovněž ožehavé téma polských potravin. Politickým hostem druhé části byl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Debata směřovala především k rekordním dovozům potravin z Polska (je druhým největším zahraničním dodavatelem potravin), navzdory jejich prokazatelně nižší kvalitě. Od roku 2000 stoupl jejich dovoz čtyřnásobně, a tím přesáhnul hranici 20 miliard korun. Petr Bendl zmínil kontrolní opatření zodpovědných orgánů, ale i odpovědnost obchodních řetězců, tak občanů za to, co nakupují. Češi stále raději platí méně, a to se v případě polských potravin dá velmi snadno.

 

Proč se politici nezabývají legislativou, která by chránila české občany proti nekvalitním, zdraví nebezpečným potravinám našich severních sousedů? Ačkoli se veřejně spekuluje o možném zákazu dovozu všech polských potravin, je tento krok možný, ale velmi obtížně proveditelný. A co tedy politici v tomto směru dělají? Bendl tvrdil, že “my jen za loňský rok jsme potravináři a veterináři dali zhruba necelých 50 milionů korun rozdali na pokutách.” Tento výrok však Demagog.cz hodnotí jako neověřitelný, protože ve veřejně dostupných zdrojích se nepodařilo najít statistiky o rozdaných pokutách za rok 2012.

 

Přečtěte si všechny analyzované výroky a jejich zdůvodnění diskuze u Václava Moravce na Demagogu.

Líbí se Vám naše články? Můžete je pravidelně dostávat na Facebooku.