Demagog.CZ vám na tomto blogu opět přináší analýzu výroků našich politiků.

 

První přímá volba české hlavy státu je za námi, a ať už někdo skáče do stropu nebo si sype popel na hlavu, v pořadí třetím českým prezidentem se v březnu stane Miloš Zeman. Jak na vítězství politika Strany práv občanů – Zemanovci reagují české parlamentní politické strany? Hlavním tématem bylo zhodnocení situace po prezidentských volbách, jak jednotlivé strany vnímají výsledek a jestli očekávají nějaké změny na politické scéně po nástupu Miloše Zemana.

Demagog.CZ tentokrát analyzoval dvacet výroků místopředsedů parlamentních stran. Kdo opět lhal, co mu stálo za to lhát a proč? Tentokrát analytici označili dva výroky za nepravdivé, a to zástupců TOP 09 a KSČM.

Jiří Dolejš (KSČM) nemluvil pravdu, když tvrdil, že “my jsme byli pro přímou volbu prezidenta, protože jsme ocenili, že to voliči chtějí, ale byli jsme proti prováděcímu zákonu, který jsme považovali za nepovedený”. Postoj KSČM k prezidentské volbě ale nebyl zcela takový, jak poslanec Dolejš tvrdí – hlasování komunistické strany o návrzích na zavedení přímé volby hlavy státu začalo zdržením se hlasování všech přítomných poslanců ve 3. čtení daného zákona. Pro následné přijetí prováděcího zákona pak ve 3. čtení hlasovalo pro 22 z přítomných poslanců KSČM, 4 se zdrželi a žádný nebyl proti. Proti návrhu pouze v 1. čtení vystoupil za KSČM Stanislav Grospič, který žádal přepracování zákona. “Výrok hodnotíme jako nepravdivý, protože KSČM nevyslovila změně ústavy, která zaváděla přímou volbu, podporu, ale pouze se zdržela hlasování. Proti podobě prováděcího zákonu zpočátku vystupovala, nakonec ale s jeho konečnou podobou souhlasila,” dodává Demagog.CZ.

 

Druhý nepravdivý výrok diskuse se netýkal přímo prezidentské volby. “O nedůvěře se za poslední rok, tuším, hlasovalo asi pětkrát z iniciativy opozice a ten postoj Poslanecké sněmovny je celkem stálý a neměnný,” tvrdil nepravdivě Miroslav Kalousek (TOP 09). “Výrok hodnotíme jako nepravdivý, jelikož v období od března 2012 do ledna 2013 se hlasovalo o vyslovení nedůvěry vládě pouze třikrát z iniciativy opozice,” analyzovali výrok analytici Demagogu, a to:

20. března 2012 – vyslovení nedůvěry (pro: 85, proti: 113)

18. července 2012 – vyslovení nedůvěry (pro: 89, proti: 89)

17. ledna 2013 – vyslovení nedůvěry (pro: 86, proti: 93)



Přečtěte si všechny analyzované výroky a jejich zdůvodnění u první poprezidentské diskuse u Václava Moravce na Demagogu.



Demagog.CZ na Facebooku.