Již před dvěma týdny jsme na základě zjištění factchecku Demagog.CZ psali o tom, že Zeman vyšel z analýzy pravdomluvnosti všech prezidentských kandidátů před první kolem nejhůře. Jeden z jeho výroků se týkal známého tématu: financování jeho kampaně Lukoilem. Zeman tvrdil, že Lukoil vydal oficiální prohlášení, že jej ropná společnost nesponzoruje, což jsme hodnotili jako nepravdivé. Žádné oficiální prohlášení Lukoilu nebylo k nalezení.

Jak naučit Zemana pravdomluvnosti

Den poté se nám dostalo, krom obvinění z amatérismu, také popření našeho hodnocení. Miloš Zeman dvakrát, v rámci svých veřejných vystoupení na IDnes a TV Nova, na svém prohlášení tvrdošíjně trval, nedokázal jej ale ničím konkrétním podepřít.

Až opět následující den vyšlo na veřejnost, že měl na mysli novinový článek v MF Dnes z konce listopadu. Ten, vedle toho, že existoval pouze v tištěné podobě a byl ho tak problém dohledat i pro nás, sice na okraj obsahoval prohlášení ředitele Lukoilu Subajeva o apolitičnosti firmy, nicméně oficiální vyjádření příliš nepřipomínal. Jeho hlavní náplní totiž bylo, považte, snaha Lukoilu získat podíl v českých rafinériích.

Srovnejte sami, jak působí na diváka věta: „Lukoil oficiálně tvrdí, že nám nic nedal“ a „Zaměstnanec  Lukoilu se jednou v novinách zmínil, že nesponzoruje žádné politické strany.“ Nutno podotknout, že od té doby si Miloš Zeman na tuto věc dává velký pozor, v debatě Martina Veselovského na Českém rozhlase už mluvil jen o tom, že Lukoil v novinách uvedl, že mezi ním a Zemanem není žádné spojení, což už můžeme označit jako pravdivé vyjádření.

Bohatí řečtí důchodci?

Takovýchto drobných manipulací se Zeman dopouštěl i v jeho prvním televizním duelu s Karlem Schwarzenbergem, jehož část vyšla ve spolupráci s Aktuálně. Zeman např. poukazoval na Řecko a jeho výši starobních důchodů, což muselo zaručeně zvednout ze židle nejen méně šťastné české penzisty. K přibližně stejnému číslu jako Zeman (39 tisíc korun měsíčně) se dá dospět na základě údajů OECD, která uvádí za rok 2011 průměrný řecký plat cca. 1 700 euro. Od něj se totiž odvozuje starobní důchod ve výši 95,7 % tohoto platu, tj. při přepočtu na české koruny jde o výši starobního důchodu okolo 41 500  Kč., což se dá s tolerancí (působenou např. pohybem koruny vůči euru) považovat za korektní vyjádření, Zeman už ale nezmiňuje širší společenský kontext celé věci.

Jednak i z české zkušenosti víme, že průměr málokdy odpovídá realitě většiny populace. Řecký ministr práce už minulý rok upozornil, že milion řeckých důchodců pobírá pouhých 400 až 500 euro měsíčně. Řecko se navíc od té doby propadá do stále větší a větší recese, což nutí vládu k dramatickým opatřením.

Reálná řecká mzda se jen za poslední rok propadla až o 25 % kvůli drastickým daňovým sazbám. BBC tak upozorňuje, že velká část řeckých penzistů může čelit propadu do chudoby, což mj. dokumentuje i zvýšenou mírou sebevražd v této věkové skupině. To ovšem ze slov Miloše Zemana nezjistíme, zůstává nám tak ve vzduchu pouhé jedno číslo, sice striktně matematicky více méně pravdivé, nicméně samo o sobě nic neříkající a zavádějící.

Levná munice

Stejnou taktiku manipulace používá Zeman i ve vztahu ke svým politickým konkurentům. V analyzované diskuzi na adresu Jiřího Dienstbiera pronesl, že jej neúspěšný kandidát obvinil z toho, že se stýká mafiánem Tomášem Hrdličkou. „(Hrdličku) jsem v životě neviděl,“ hájil se  Zeman. Dienstbier sice skutečně naznačil vazby mezi Zemanem a pražským kmotrem, o nějakých osobních stycích ale nepadlo ani slovo. Banalita? Možná, nicméně Zeman si opět šikovnou a téměř nepostřehnutelnou úpravou reality vylepšuje vlastní obraz a ještě získává levnou munici proti soupeři.

Miloš Zeman připomíná šikovného hodináře. Jeho zásahy jsou precizní, jemné a s velkou pravděpodobností velmi dobře promyšlené. Pokud se je nenaučíme rozeznávat, tak nám nezbývá nic jiného, než se špatně seřízenými hodinkami chodit neustále pozdě.

Komentář k vystoupení Karla Schwarzenberga vám přineseme během víkendu.

David Kopecký, analytik projektu Demagog.CZ