Náměstek hejtmana byl pochopitelně v diskusi dotazován a konfrontován ostatními kandidáty nejčastěji. Někteří z nich však svými výroky dokázali, že neznalost krajské problematiky neomlouvá a pouze nahrává představiteli vedení kraje. Volič očekává pravdivá fakta, na sliby je alergický.

Například Josef Babka (KSČM) neví, jaký je stav průmyslových zón v kraji – jde přitom o zóny, které mají vytvářet nová pracovní místa. David Sventek (ODS) zase nemá přehled o tom, kolik lidí opouští kraj, ačkoliv lidské zdroje považuje za největší bohatství kraje.

Lidé šetří, krajský úřad nikoliv

Přestože se české hospodářství stále nevzpamatovalo z krize a veřejnost je neustále bombardována slovy o šetření a škrtání rozpočtů, na moravskoslezském krajském úřadě, jak se zdá, nepředstavují úspory příliš aktuální téma. Ačkoliv Novák tvrdil, že „...Náklady zůstaly víceméně zafixovány...“, skutečnost je odlišná. Celkové náklady na správu krajského úřadu byly rok od roku vyšší a teprve v roce 2012 zaznamenaly mírný pokles. Výsledná částka je však stále vyšší než předkrizové hodnoty z roku 2008.

Pracovní místa, nebo ochrana přírody?

Moravskoslezský kraj se vedle svého polského souseda někdy právem cítí jako pasivní kuřák a jindy tomu bývá zase naopak. Často záleží jen na směru větru. Otázka čistoty ovzduší je proto (nejen) předvolebním tématem, o které se voliči již tradičně velmi zajímají. V regionu s druhou nejvyšší nezaměstnaností v republice je samozřejmě silným tématem také nezaměstnanost. Přesně zde dochází ke štěpení jak občanů, tak politiků. David Sventek mluvil pravdu, když označil za největší znečišťovatele ovzduší velké průmyslové komíny. Zavření továren zvýší nezaměstnanost, opačný přístup zvýší nečistotu ovzduší. Pracovní místa, nebo ochrana životního prostředí? Hrdinou pro občany, nikoliv pouze vítězem nadcházejících voleb, bude ten, kdo dokáže oba přístupy nejlépe balancovat.


Autorem textu je Jan Koudela, který pracuje pro projekt Demagog.CZ.