Nejvyšší

Téměř žádný politik se v analýzách projektu Demagog.cz v tomto roce nevyvaroval faktických chyb ve svých výrocích. To samo o sobě neznamená, že by všichni záměrně mystifikovali, ovšem jednak intenzita nepravdivých a zavádějících vyjádření a také reálný obsah výroků u některých politiků na první pohled ční nad průměrem. Je nutné hned na začátek konstatovat, že se tak děje u jedinců takříkajíc napříč politickým spektrem.

Náš přehled začneme (s respektem k významu vyplývajícímu z ústavy) u prezidenta Miloše Zemana. Již na začátku roku prezident načrtnul tragikomické téma pro českou veřejnou debatu – hledání neexistujícího článku Ferdinanda Peroutky. Přes úvodní omyl s citováním článku, který Peroutka nenapsal, jsme se dostali do víru bádání historika-amatéra, který toho času na Hradě zastává funkci vedoucího tiskového odboru a mluvčího prezidenta republiky.

Po jeho překvapivém neúspěchu v dohledání nedohledatelného dal prezident šanci rovněž národu, když vypsal odměnu 100 tisíc pro případného úspěšného badatele. Této výzvy se chopili mnozí, mezi nimi i starostka Prahy 10 Radmila Kleslová, která se pochlubila nálezem na první pohled podvrhnutého textu. Vrchol kauzy? Ale kdeže. Aktuálně posledním vítězem se stal v posledních dnech nepravděpodobný hrdina, poslanec Jaroslav Holík ze Zlínska, který si po zhruba půl roce všiml nálezu Kleslové a neváhal jej vyvěsit na svůj Facebook spolu s komickým zvoláním, že televize o tomto nálezu mlčí. Prozatimní finále člověka až fyzicky zabolelo, v každém případě nejde o nic, co by česká elita nezvládla v příštím roce překonat, držíme palce.

Mlčící média však netrápila pouze poslance Holíka, ale v jednom konkrétním případě také bývalou investigativní novinářku a nynější poslankyni, paní Janu Lorencovou, která si postěžovala na absenci zprávy o úmrtí Gorbačova. Nutno jí v tomto případě dát za pravdu a pouze doplnit, že o této události mlčí média dodnes. Náhoda? Nemyslím si.

 

Vrátíme-li se ještě krátce k hlavě státu, tak prezident se neomezil pouze na edukaci veřejnosti o velikánech české žurnalistiky. V řadě zajímavých prohlášení pana prezidenta vyčnívá výrok, ve kterém uvádí, že nepoužívá vulgarismy a když už je náhodou použije, tak jen cituje druhé. Tento výrok je poměrně úsměvný. Byť se pan prezident může schovávat za nejrůznější citace, v jeho kariéře je dohledatelná celá řada urážek. Můžeme s klasikem pouze suše konstatovat: “Vulgarita sem - vulgarita tam.”

Pro fanoušky hlavy státu pak nabízíme přehled všech výroků Miloše Zemana, které projekt Demagog.cz již ověřoval. 

“Souboj titánů”

Pokud bychom měli vyhlásit cenu za nejbizarnější diskusi roku, tak si jednoznačné prvenství vysloužili pánové Babiš a Kalousek za bezmocné asistence Václava Moravce. Oba “diskutující” si celkem připsali v jediném pořadu 16 nepravdivých a 7 zavádějících výroků, což je meta, která se bude konkurenci v budoucnu zdolávat jen velmi těžce. Mezi nejzábavnější výroky roku se jistě zařadilo konstatování ministra financí, který uvedl, že “máme větší příjmy než výdaje”, a to při plánovaném schodku 70 miliard. Nabízí se otázka, zda mluvil o českém státu, anebo o své firmě. V každém případě by se na podobné typy výroku našemu projektu osvědčila nová kategorie neuvěřitelné.

Miroslavu Kalouskovi se za jeho vystoupení v těchto Otázkách sluší za celý tým Demagog.cz upřímně poděkovat. Pokud bychom hledali výrok, který můžeme označit za ukázkově demagogický a zavádějící, můžeme poukázat na jeho “ANOhejt” k registru smluv, kdy tvrdil (a to opakovaně při různých příležitostech), že firmy s dotacemi nad 20 milionů nebudou mít povinnost zveřejňovat své smlouvy kvůli zájmům Andreje Babiše, což samozřejmě pravda není.

Tento “souboj titánů” ovšem nebyl jediným střetem obou ctěných politiků. V průběhu roku si například pánové vyměňovali komplimenty v rámci projednávání prodloužení daňového zvýhodnění biopaliv. Jedním z Kalouskových hlavních argumentů bylo, že si Babiš přihrává 5 miliard do svého byznysu, což je zjevně částka mírně řečeno nadnesená, na druhou stranu konstatování ministra financí, že s daným zákonem neměl nic společného a nebude z něj mít ani korunu, pochází z nějaké absurdní alternativní reality, ve které autor článku umí dokonce zpívat a tancovat.

A ti ostatní

Nezaháleli však ani jiní. Na téměř denní bázi zásobuje své fanoušky i ty ostatní Tomio Okamura. Sice se mu rozsypala pod rukama jeho devítičlenná strana, ale středočeský poslanec si založil subjekt nový a to mu, zdá se, vlilo do žil novou energii. Ve svých pravidelných videoblozích předseda SPD zvládá opakovat několikrát vyvrácená tvrzení o své činnosti v Poslanecké sněmovně. Jedním z vrcholných výroků pana předsedy pak byl ten v Událostech, komentářích, ve kterém uvedl, že “Eritrejci jsou mimochodem na prvních dvou místech ve znásilňování ve Švédsku”. Pokud překousneme faul na logiku, který je v tomto prohlášení obsažen, musíme konstatovat, že Okamura disponuje zřejmě jako jediný člověk těmito statistikami. Při vší úctě k panu Okamurovi se však o tom dá s úspěchem pochybovat.

Vůbec práce se statistikami a zdroji byla pro řadu českých politiků a stran nepřekonatelným problémem. Na prvním místě lze uvést smutného hrdinu posledních týdnů Miloslava Ransdorfa s jeho tvrzením, že na Ukrajině je obklíčeno 2200 vojáků NATO. Tohoto tvrzení se dopustil s odkazem na nejmenované zdroje (168 hodin ČT) ze strany separatistů na východní Ukrajině, které ovšem odmítl konkrétně upřesnit. Hotovo. Neprůstřelné, viďte? 

Abychom však nepřisuzovali Ransdorfovi nespravedlivě exkluzivitu v bizarním používání zdrojů, uveďme příklad citování Miloše Zemana, který ve svých odkazech na situaci na Ukrajině dokáže použít blog svého fanouška Břetislava Olšera na s prominutím obskurním serveru. Tento jeho fanoušek na obranu prezidenta vytáhl následně se zvoláním “ať však řekl Miloš Zeman, co řekl, měl pravdu, byť to v ten konkrétní den vůbec nezaznělo”. Jde o variaci na pozdější prohlášení Kláry Samkové ve smyslu “sice to není pravda, ale mohla by být”. Možná můžeme pouze doporučit hledat panu prezidentovi a dalším primární zdroje informací, není to tak úplně od věci.

Ovšem nejen výroky politiků je Demagog živ. V letošním roce jsme identifikovali několik famózně zpracovaných grafik, kterými se na svých sociálních sítích pochlubila např. ODS či Strakova akademie. Srdce statistických puristů při nich plesala. Občanští demokraté při svém útoku na Sobotkův kabinet zpracovali graf vývoje nezaměstnanosti, který byl internetovou mluvou wrong on so many levels. Za tohle by musel profesor Fiala své studenty vyhazovat od zkoušek.

Úřad vlády pak v průběhu roku opakovaně kontroval podobně kvalitně zpracovanou statistikou vývoje minimální mzdy, byť tento zřejmě kvalit konkurenčního grafu nedosáhl.


Člověku se dere na mysl kacířská myšlenka, že snad administrátoři soc. sítí ODS a Úřadu vlády využívají služeb stejného člověka.

Newsroom verze Česká republika

Závěrem se krátce zastavme u médií, aby snad nebylo našim politikům líto, že svou pozornost upíráme pouze na ně. Vrcholným představením žurnalistické práce byl výkon moderátorského dua Kašparovská-Hauptvogel na Primě při rozhovoru s prezidentem Zemanem, který měl ke kritické novinařině asi tak daleko jako Hitler k gentlemanovi. Kromě záludných otázek, jaký měl pan prezident rok a zda se mu podařilo vše, co zamýšlel, přišel vrchol v dotazu na bratra/muslima ministra spravedlnosti a to, jestli není problém, má-li v rodině arabistu.

Dlouhodobé přízni nejednoho sebetrýznitele se pak těší pořad Máte slovo České televize. Řada dílů přinesla nezapomenutelná vystoupení, která může v rámci úspor klidně ČT pouštět na Silvestra a zajistí tím více zábavy než při klasických formátech, byť by se humorem nepřiblížila chystanému silvestrovskému speciálu našeho projektu. Podle klíče "zveme nejvíc kompetentní hosty k dané diskusi" se podařilo do debaty o výkupu kovů pozvat bezdomovce, který varuje, že bude přepadávána veřejnost, a také občana, jemuž byly odcizeny okapy a také plot. Autor textu se netají svou fascinací k tomuto formátu diskuse a to zřejmě povede i k tomu, že některý obzvláště kvalitní díl ověří v roce 2016 také Demagog.cz.


Jako úplně finální třešničku na pomyslném dortu bizarností můžeme dodat otázku z výzkumu společnosti SANEP. Netřeba komentáře.

Tolik krátký přehled některých zajímavých momentů roku 2015. Ten byl na významné události velmi bohatý, nejinak tomu dozajista bude také v roce příštím. Čekají nás krajské a senátní volby, společností rezonuje uprchlická krize, situace v Sýrii a na Ukrajině. Demagog.cz bude nadále hlídat výroky českých politiků, a to v běžném provozu, ale také v předvolební kampani, tak u toho buďte s námi. Za celý tým vám upřímně děkuji za přízeň a přeji co nejpohodovější prožití konce roku.


Jan Tvrdoň, vedoucí projektu Demagog.cz