Americká letecká společnost American Airlines Group koupí podíl v největších čínských aerolinkách China Southern Airlines. Stane se tak druhým americkým přepravcem, který bude vlastnit část čínské letecké společnosti. China Southern v úterý oznámila, že vydá nové akcie v hodnotě 1,55 miliardy hongkongských dolarů (zhruba pět miliard korun), které prodá jedné z divizí American Airlines. Americký podnik tak v čínské firmě získá podíl zhruba 2,7 procenta.

China Southern ve zprávě pro hongkongskou akciovou burzu uvedla, že dohoda podpoří její konkurenceschopnost a pomůže jí "dosáhnout strategického cíle vybudovat leteckou skupinu světové úrovně". Dodala, že by s firmou American Airlines mohla posílit spolupráci ve sdílení letů, tedy v takzvaném code-sharingu, i v dalších oblastech, včetně sdílení letištních kapacit.

 

Čína a USA společně na nebi

Společnost American Airlines by díky dohodě mohla získat lepší přístup na čínský trh a podporu v konkurenčním boji s domácím rivalem Delta Air Lines, napsala agentura Reuters. Delta předloni koupila za 450 milionů dolarů (více než 11 miliard Kč) 3,55 procenta akcií v čínské letecké společnosti China Eastern Airlines.

China Southern je největším čínským přepravcem podle počtu cestujících. Sídlí v čínském městě Kanton a je členem letecké aliance SkyTeam, do které patří rovněž České aerolinie.

Peking signalizoval, že chce reformovat sektor letecké přepravy a zavést do něj smíšené vlastnictví a soukromý kapitál. Snaží se tím o zlepšení efektivnosti a konkurenceschopnosti státem vlastněných podniků. Čínští přepravci v poslední době intenzivně rozšiřují své kapacity a zvyšují počty letů na mezinárodních linkách, na nichž roste počet zákazníků.

Americké a zahraniční aerolinky ve Spojených státech loni přepravily rekordní počet cestujících. Podle údajů amerického ministerstva dopravy aerolinky obsluhující Spojené státy přepravily 928,9 milionu domácích a zahraničních cestujících. To bylo o 3,5 procenta více, než činil předchozí rekord z roku 2015.

Letecká doprava stabilně roste po několika obtížných letech, kterými odvětví prošlo po teroristických útocích v USA ze září 2001. Díky levným letenkám a posílení americké ekonomiky se letecké cestování stalo dostupnějším.

Čína a USA společně na nebi