Kalousek si jen během prvních deseti minut diskuze vypomáhá vyvoláním zášti, nelichotivým zařazením, zastrašováním a ze Zavadila vytváří fackovacího panáka.

 

 

Začněme snad nejobvyklejším argumentačním faulem. Miroslav Kalousek v duelu „přiznává politickým soupeřům prostě úspěch v propagandě.“ ČSSD a KSČM totiž podle něj vedly  brutální negativistickou kampaň. Použití slov se silným negativním nábojem má tak v divákovi vyvolat zášť k protistraně.

 

 

Kalousek dále nelichotivě odmítá důchodový systém spoléhající na první pilíř: „V tom prvním pilíři to bude rovnostářská záležitost. Takový komunismus v praxi.“ Přitom přiřazení každé myšlenky rovnosti (nebo solidarity, chcete-li) ke komunismu spolehlivě zničí smysluplnou debatu.

 

 

V pořadu zazní i faul, kterým autor zkarikuje protivníka ve fackovacího panáka, kterého pak následně snadněji přemůže. Bývalý ministr financí říká: „Respektuji, že pan poslanec Zavadil tady zastává názor: ‚je jedno, kolik kdo platil, důležité je, aby všichni brali tolik, kolik potřebují.‘“ Samotnou logiku každému podle jeho potřeb Jaroslavu Zavadilovi sice jenom podsouvá, o to náruživěji ji ale odmítá.

 

 

Kalousek se v pořadu skutečně nebál a spíše pouštěl strach na soupeře, když sáhl po neskrývaném zastrašování. „Pane Veselovský, vy jste ještě mlád. Nepočítejte moc s tím, že při tomto přístupu budete brát někdy nějaký důchod,“ přivolává si Miroslav Kalousek opět na pomoc emoce místo argumentů. Moderátor se okamžitě ohrazuje: „Přestaňte mě strašit, pane poslanče.“

 

Tento krátký rozbor ukazuje, kolik neférových obratů dokáže politik během několika minut pronést ve snaze získat sympatie diváka. Argumentační fauly podkopávají racionální diskuzi a je vhodné se před nimi mít na pozoru podobně jako před faktickými chybami.

Ověření 240 Kalouskových faktických výroků naleznete na webu Demagog.cz. Grafika je převzatá z Centra občanského vzdělávání.

Dnešním autorem je Michal Zeman, analytik Demagog.CZ