Babiš prozatím neupřesnil své plány ohledně budoucnosti factcheckového portálu, podle zjištění Idnes.cz ale část analytiků může skončit ve FAÚ. Bez bližší specifikace by měli pracovat na projektu „Špína na Sobotku“ financovaného z Fondu rozvoje venkova.

"Odcházím k Balšínkovi. Na neprůhledné financování jsem ostatně zvyklý,“ vyjádřil se k nečekané transakci nyní již bývalý vedoucí projektu Jan Tvrdoň. Většina osazenstva ale se vší pravděpodobností skončí na dlažbě.

Hlavním důvodem převzetí je nedostatek financí způsobený vyschnutím penězovodu z nadace „Naše modrá mládež“.

Rozpad spolku ovšem nepřišel jen tak z čistého dubnového nebe, členy již předtím sžírala řada vnitřních rozepří. Řada z nich si permanentně stěžovala na nedostatek demokratických procesů, podle některých výpovědí se z dobrovolnictví rychle stalo nevolnictví. Nebylo údajně výjimkou ověřování pořadů přes sobotu a neděli, klidně i do nočních hodin, denní normu zpracovaných výroků takřka nebylo možno dosáhnout.

Až důkladné studium švýcarské ústavy a principu referend díky desítkám výroků Tomia Okamury nám otevřelo oči,“ svěřuje se jedna z bývalých stážistek Tereza, která se jen před několika málo hodinami stala jubilejní desátou členkou hnutí Úsvit a množí se spekulace, že by se díky tomu mohla stát na poslední chvíli trojkou na Okamurově evropské kandidátce.

Část sdružení, která měla na starost především výroky českých komunistů, se také nebezpečně zradikalizovala. Marxistické křídlo se projevilo naplno, když bylo odhaleno, že stážista Karel potají umazával nepravdy poslankyně Konečné (kterážto se ukázala být zároveň jeho spolužačkou ze studia práv). Evropská budoucnost KSČM tak nakonec skončila se skórem plným pravdivých tvrzení, což zákonitě vzbudilo podezření a celý pokus o rozložení zevnitř předčasně zhatilo.

Podle odhadů odborníků investoval Babiš do projektu již 50 milionů kešů.

 

Autorem aprílového textu je David Kopecký