Stála jej krk i pověst. Přesto ji stále vehementně hájí. Řeč je o zajištění dodávky a správy informačních technologií pro výplatu sociálních dávek na ministerstvu práce a sociálních věcí. Okolo Drábkova dědictví, které se – nutno říci – opět topí v problémech, již delší dobu panují pochybnosti. A hlavní aktér do záležitosti žádné světlo nevnáší. Naopak, jeho tvrzení, která Demagog.CZ zmapoval na základě podnětu jednoho z našich příznivců prostřednictvím aplikace Ověř to, ukazují jen řadu nepravdivých tvrzení, kterými Drábek častoval veřejnost i parlament.

Neviditelná zakázka

Podle bývalého místopředsedy TOP 09 proběhly na nové informační systémy veřejné soutěže, tvrdil to nejen do očí moderátorovi a divákům, ale i svým kolegům ve sněmovně. „Všechna ta výběrová řízení na webu MPSV jsou,“ dušoval se konkrétně Drábek, když jej s pochybnostmi ohledně právě zavedeného systému konfrontovala opozice i moderátor.

Jediné, co lze ovšem na webu úřadu nalézt, je výběrové řízení na tzv. sKarty, žádné další zakázky k administraci výplaty dávek nikde on-line nejsou. Ani nemohou, jelikož nikdy neproběhly. Drábkovo tvrzení totiž záhy vyvrátil úřad samotný. „Na nový systém ministerstvo práce nevyhlásilo (nové – pozn. Demagog.cz) výběrové řízení,“ nechala se slyšet pro Českou televizi mluvčí MPSV; a nakonec na svá předchozí slova zapomněl i Drábek, když prohlásil, že „od roku 2008 nemohou být v žádném resortu výběrová řízení na informační systémy“.

Drábek tak neučinil nic jiného, než že obešel zákon, když narouboval zakázku na smlouvu s firmou Fujitsu Siemens. K takovému rozhodnutí alespoň došel ke konci minulého roku antimonopolní úřad. Dohoda s Fujitsu ale přitom platí již od Langerova ministrování v roce 2008. Soutěž se tak sice konala, ale o několik let dříve a na něco úplně jiného. Ke smlouvě se pak nabalilo celkově osm dalších dodatků. Ministerstvo přitom odmítalo dlouhou dobu smlouvu i dodatky zveřejnit s odkazem na „ohrožení základních životních potřeb obyvatel České republiky“. Po přečtení dohody i následných dodatků, k jejichž zveřejnění nakonec úřad donutil Nadační fond proti korupci, jsme ovšem újmu na našich bazálních potřebách ani ohrožení na životě nezaznamenali.

Jediné, co z dokumentů plyne, je, že jednotlivé služby stály veřejnou kasu již stamiliony. Podle TOP 09 má přitom nový systém uspořit „až 285 milionů ročně“ a po plném zavedení systému se „sníží náklady až o 750 milionů ročně“. Sám Drábek se u Václava Moravce v únoru předminulého roku dušoval, že sice duši vydřel ze zaměstnanců ministerstva, nicméně že „ta ušetřená miliarda ročně na provozu za to stojí“. 

Mladá fronta Dnes již v té samé době ale upozorňovala, že systém stál za pouhé první tři měsíce fungování 349,5 milionu korun. Se ždímáním úředníků to exministr také nepřeháněl, množství přesčasových hodin na úřadě vzrostlo mezi roky 2011 a 2012 více než desetinásobně, což se ovšem mohlo výrazně promítnout do celkových nákladů. A ony pověstné dodatky maskované za státní tajemství nakonec celou věc podle NKÚ prodražily z původních 107 milionů na 1,6 miliardy.

Kdo nakonec zaplatí

Dalších 146 milionů pak půjde z veřejných rozpočtů na spolufinancování přidruženého projektu CEDAIN, který je zaměřen na zlepšení „komunikace mezi státem a klientem v rámci služeb zaměstnanosti” a zlepšení „kvality a transparentnosti celé oblasti“, ačkoliv Drábek pro Hospodářské noviny tvrdil, že „celý změnový proces je financován z projektu EU, nikoli ze státního rozpočtu“. O zlepšování transparentnosti nechť si vytvoří čtenář obrázek sám, nicméně není vyloučeno, že stát bude muset nakonec zafinancovat celou miliardu. Nevyhlášením řádné soutěže k systému samotnému totiž mohlo dojít k porušení pravidel pro čerpání evropských peněz.

Takže si to shrňme. Systém má pravidelné potíže s fungováním. Čtení smluv prozatím ohrozilo na životě nula osob. Neproběhla na něj žádná veřejná soutěž, ačkoliv o tom byli dlouho přesvědčováni politici i veřejnost. Desítky úředníků připravil o dovolenou a poklidné večery s rodinami. Nic neušetřil, dost toho prodražil. Holt, vše bylo bohužel spíchnuto dost horkou jehlou. Aneb jak se vyjádřil bývalý Drábkův náměstek Šiška, na přechod ze starého systému na nový byl jen víkend. No tak určitě

 

Autorem dnešního textu je David Kopecký, vedoucí analytické sekce Demagog.CZ