Demagog.cz v průběhu prezidentské volební kampaně zanalyzoval celkem 87 Zemanových výroků. Jedná se o výroky, které budoucí hlava státu pronesla v rámci televizních i jiných diskuzích a duelech. Jak si politik stojí, aneb zvolili jsme lháře?

Zeman není lhář, ale občas si věci rád přibarví... Z 87 analyzovaných výroků nově zvoleného prezidenta jich bylo jedenáct nepravdivých. Jednalo se například o tvrzení, že byl na seznamu státní bezpečnosti, jako nepřátelská osoba (17. leden 2013). Tím chtěl pravděpodobně podtrhnout jeho postoj ke KSČ po svém odchodu v roce 1970 kvůli nesouhlasu s okupací vojsk Varšavské smlouvy. Jak ale Demagog.cz zjistil, byl status Miloše Zemana v rámci záznamů StB (tedy druh svazku) zprvu „Prověřovaná osoba“ (PO), následně svazek převeden na „Signální svazek“ (S).

Dalším příkladem Zemanovi lži bylo tvrzení ve finálovém duelu prezidentské volby České televize, že „za mé vlády byl průměrný roční růst HDP 2,8 %, za této vlády je průměrný roční růst HDP 0,8 %." Demagog.cz hodnotí tento výrok jako nepravdivý, jelikož na základě vlastních výpočtů dle internetových stránek Eurostatu /odkaz/ byl průměrný růst zmiňované vlády 2,18 % HDP. Podobně Zeman nadsazoval při tvrzení, že „za mé vlády se zvýšila minimální mzda z 2 500 korun na 8 000 korun“. Ve skutečnosti mzda skutečně vzrostla, avšak jen na sumu 5 700 Kč.

Celou statistiku, všechny výroky i jejich zdůvodnění najdete na Zemanově osobní stránce Demagog.cz.

 

 

Demagog.cz na Facebooku.