Miloš Zeman ve svém předvolebním spotu cituje Konfucia, hladí vysočanské smrky a prohlašuje, že česká politika je šedivá a nudná. Pomiňme to, že šedá teď frčí alespoň v padesáti odstínech, Zeman se nicméně ve snaze za oživením a obarvením politické scény dopouští mnohých přešlapů. V předvolebním vysílání pořadu Hyde park si totiž vysloužil – na rozdíl od svých protikandidátů – nelichotivé skóre v pravdomluvnosti, které s kolegy z DEMAGOG.cz určujeme pomocí analýz jednotlivých výroků.

Jak se žilo za Zemana 

A nejedná se přitom o žádné banální výstřelky, kdy bychom mohli politika podezřívat spíše z přeřeku či z knížecí nevyspalosti. Zeman se totiž celkem třikrát snažil o vylepšení obrazu své premiérské éry a třikrát za pomoci značně zkreslených faktů. Nejdříve se snažil veřejnosti namluvit, že jeho vláda vydávala třikrát více prostředků na investice než ta současná. Ve skutečnosti ale byly za Zemanovy éry kapitálové výdaje dokonce o 3 % menší než v současnosti.

Dále pak Zeman dvakrát hovořil o zvyšování minimální mzdy svým kabinetem. K tomu skutečně došlo, nicméně Zeman žije v přesvědčení, že sociální výdobytek ve výši 8 000 státem garantovaných korun měsíčně (tedy současná výše minimální mzdy) zavedl již za své vlády on a od té doby zůstává tato částka nezměněna. Ve skutečnosti ale došlo za Zemana k nárůstu na pouhých 5 700 Kč a další vlády pokračovaly ve zvyšování státem garantované odměny za práci již bez Zemanova přičinění.

Kdo ho financuje?

V souvislosti s nedávnými nejasnostmi ohledně financování Zemanovy předvolební kampaně došlo v pořadu i na otázku ohledně často spekulovaného penězovodu s názvem Lukoil. Zeman dlouhodobě popírá, že by prostředky od této firmy inkasoval, pouze „suše konstatoval“, že zmíněná společnost v oficiálním prohlášení dementovala jakékoliv financování Zemanovy kampaně. My zase suše konstatujeme, že žádné takové prohlášení není možné dohledat, leda by ho tedy Lukoil před veřejností velmi dobře ukryl.

Společně s kolegy z DEMAGOG.cz analyzujeme rovněž výroky dalších kandidátů na prezidenta. To, že sklon k pravdomluvnosti není odrazem ideového zakotvení, ukazuje např. kandidát socialistů Dienstbier. Ten na rozdíl od Zemana mluvil v pořadu Hyde park pravdivě pokaždé, v těsném závěsu za ním následoval Jan Fischer s pouhými dvěma neověřitelnými výroky a zbytkem pravdivých. Rovněž ostatní kandidáti svůj čas na sebe prezentaci, který jim zákonodárce v dobré vůli ve veřejnoprávním prostoru přidělil, využili poměrně s rozumem. Jejich míra nepravdivých a zavádějících výroků nepřekračuje obvyklou mez. Zemanův výsledek se ovšem s prezidentským heslem „Pravda vítězí“ příliš slučitelný nejeví.

Autorem dnešního textu je David Kopecký, analytik projektu Demagog.CZ